Venevaja uuteen kuosiin

Lippukunnan venevajan eli Rantatien uimakopin yhdeydessä olevan ulkovaraston tulevaisuus näytti alkusyksystä kurjalta. 

Rakennuksen uimakopin puoleinen pääty oli vuosien saatossa painunut maan sisään ja kallistunut hiukan takakenoon. Seinälautojen päät olivat mädäntyneet maan sisällä. Myös katto oli alkanut vuotamaan samasta päädystä. Lippukunnan varastopäätyyn ei koskaan ollut rakennettu lattiaa, joten vajassa olevat veneily- ja retkeilytavarat ovat kärsineet vuodesta toiseen maan kosteudesta.

Ränsistynyt rakennus ja sen seinustalle kerääntyneet roinat loivat rähjäisen olemuksen koko ranta-alueeseen. Rakennuksen rähjäisyys pisti silmään korostetusti, kun kyläyhdistys Hallin seutu rakensi rannalle viihtyisän laavun ja uusi ulkohuussin. 

Lippukunnan hallitus päätti, että tilanne pitää saada korjatuksi pikaisesti. Rakennus pitää kunnostaa ja varastoon saada kunnon lattia. 

Apua korjaussuunnitelmaan saatiin paikalliselta eläkkeellä olevalta rakennusmestarilta. Talkoovoimin rakennusta nostettiin ja oikaistiin, jotta kaikki seinät saatiin irti maasta. Osa rakennuksen kivijaloista uusittiin. Uimakopin puoleiset kulmalaudat uusittiin ja seinälautojen päät korjattiin. Kattolaudoitus uusittiin kosteuden vaurioittamilta alueilta ja katolle asennettiin uusi Onduline-kate. Varastoon rakennettiin tukeva lattia. Lippukunnan vesikaluston säilytyspukille rakennettin jatkopala, jotta koko kalusto mahtuu säilytykseen. Rakennuksen ympäristö myös siistittiin ja roinat vietiin jäteasemalle. Kaikkeen tähän kului reilut 80 talkootuntia.

Nyt kunnostustalkoiden jälkeen rakennus seisoo hyvässä ryhdissä ja siistin näköisenä rannan maisemassa. Uusi kate ja lattia pitävät lippukunnan veneily- ja retkeilytavarat hyvässä suojassa, eikä uimakopinkaan puolella saa enää suihkua vuotavasta katosta. 

Kotkien talkootyötä arvosti myös Jämsän kaupungin sivistystoimi, joka myönsi avustusta koko lailla tarvikekustannusten määrän. Ainoat vastoinkäymiset koko urakassa olivat, että Harppa löi vasaralla peukaloonsa ja että samainen vasara vääntyi mutkalle lattian naulauksen kiivaassa tahdissa.

Suurkiitos kaikille talkoolaisille ja Jämsan kaupungin sivistystoimelle!