Trangia vs. Primus Omnifuel

Kuoreveden Kotkat testaa – Trangia vs. Primus Omnifuel

Lippukunnanjohtajan suunnatessa viikon vaellukselle Lappiin löytyi Kolon hyllystä kaksi vaihtoehtoa keittimeksi, Trangia kaasupolttimella ja talvikäyttöön bensakeittimeksi hankittu Primus Omnifuel, joka toimii myös kaasulla suutinta vaihtamalla. Halusin testata, onko toinen jotenkin edullisempi valinta painon, tehon tai kaasunkulutuksen kannalta. Lämmitin molemilla 900 g jäävettä kiehuvaksi Trangian pienemmässä kattilassa ilman kantta. Pysäytin kellon, kun pinnalle tuli isoja kuplia kaikkialta nesteestä. Arvioin silmämääräisen ajanoton tarkkuudeksi +-5 sekuntia.

Kaasupullo, jonka massa alussa oli 569g, oli pesuvadissa vedessä, jonka lämpötila ei havaittavasti muuttunut n. 27 asteesta. Näin ollen kaasun lämpötila pullossa ja arvatenkin myös pullon vaikutus oli mielestäni melko hyvin vakioitu. Trangia, jonka suuttimen halkaisija on 0,37 mm keitti veden 3:52 minuutissa, eli 232 sekunnissa. Kaasua kului 21g. (Punnitukset tehtiin digitaalisella keittiövaa’alla, jonka näyttötarkkuus on 1 g. Todellisesta tarkkuudesta ei ole tietoa, mutta toistettavuus on hyvä (ts. sama kappale painaa peräkkäisissä mittauksissa saman verran). Primus, joka suolsi kaasua 0,45 mm suuttimesta paljon miehekkäämmällä äänellä, kiehautti veden melkein minuuttia nopeammin 2:55 minuutissa eli 175 sekunnissa. Kaasua kului 23 g. Primuksen ympärillä oli kiinakaupasta ostettu alumiininen tuulisuoja.

Tehty hyötytyö oli n. 310 kJ, joten Trangian hyötytehoksi saadaan 1,3 kW ja Primuksen 1,8 kW. Primus oli siis 33% tehokkaampi. Kaasunkulutuksen hyötytehoa kohti voi tämän testin pohjalta olettaa olevan sama. Primuksella punnittuna 10% huonompi, mutta tämä on merkityksetöntä esim, jos toinen toimii tyhjenemässä olevalla kaasulla paremmin kuin toinen. Kannettava paino, jos mukaan otetaan joka tapauksessa Trangian kaksi kattilaa, pihdit ja paistinpannu, on Trangian loppujen osien osalta 563 g ja Primuksen ja tuulisuojan osalta 725 g. ero on 162 g. Eli toisin sanoen, kumpi mukaan? Haluanko olla Trangia-käyttäjiä minuutin verran nopeampi joka aterialla ja tehdä vaikutuksen keittimen miehekkäällä kohinalla ja maksaa siitä hyvästä 162 g enemmän kantamista? Vai pakkaanko rinkkaan tutun ja turvallisen Trangian?

Bushcraft Research by Kuoreveden Kotkat – Primus Omnifuel vs. Trangia on summer Gas Cartridge usage – English summary

I measured the time taken to bring 900g ice water to boil with Trangia with gas burner and Primus Omnifuel with gas cartridge and 0,45 mm orifice. Trangia took 232 seconds, i.e. 1,3 kW, using 21g of gas. Primus was almost a minute faster, 175 seconds, but used 23g of gas. The difference in gas consumption is probably not siginificant, when considering e.g. behavior with almost empty cartridge, which would require further testing. Primus was 162 g heavier with windshield (cheap one from China Deluxe) than the comparative parts of Trangia (burner+ windshield). Primus had a much more manly roar when used. Which one to take? If you want to impress people with noise and speed, take Primus. If you are conservative (as most scouts are) and want to save weight, Trangia is your choice.

Mikko